Afvalstoffenheffing Rotterdam

Dossier afgerond. Namens 55 deelnemers en één buurtvereniging
is bezwaar gemaakt tegen de Rotterdamse afvalstoffenheffing 2015.

Waar ging dit crowd-initiatief over?

De afvalstoffenheffing van Rotterdam is al jarenlang één van de hoogste van Nederland. Tegelijkertijd wordt er in bijna geen gemeente zo weinig afval gescheiden ingezameld als in Rotterdam. Nascheiding komt maar niet van de grond. En ondertussen heeft het Hof Den Haag op 6 januari 2016 ook nog eens bepaald dat het niet gescheiden inzamelen van GFT in strijd is met de Wet Milieubeheer.

Afvalstoffenheffing

(Let op: deze foto is afkomstig van de Gemeente Rotterdam. Er is geen andere gemeente in Nederland die zo'n foto durft te publiceren. Glas en plastic in de restafvalcontainer? We zijn toch niet gek?)

Voor 2015 golden maar liefst de volgende heffingen:

-- tabel --

De gemeente Rotterdam formuleert graag allerlei excuses waarom de kosten zo hoog zijn. Het ligt aan de stad. Het ligt aan de hoogbouw. Het ligt aan het centrum. Het ligt aan ons contract met de AVR. Maar volgens de initiatiefnemers van deze gecrowdfunde rechtszaak is er meer aan de hand.

De enige manier om de enorme afvalstoffenheffing te stoppen, ligt in een een scherpe, collectieve actie. Met zoveel mogelijk bezwaarschriften (of een bezwaarschrift namens heel veel mensen), maar ook met vergaand inzicht in de onderliggende stukken, de contracten, de begroting.

Vanuit Rotterdam is contact gezocht met afvaladvocaat mr. R. Hörchner, die eerder al namens de Vrouwen in de Binnenvaart met succes een eerste crowd-actie op touw heeft gezet, en gevraagd of hij deze zaak wil aanpakken. Hij bleek daartoe bereid onder de bij dit initiatief genoemde voorwaarden. Het was de bedoeling dat er zo veel mogelijk Rotterdammers zouden meedoen. Uiteindelijk was dit een groep van 55 deelnemers en een buurtvereniging. Voor hen voerde mr. Hörchner de bezwaarprocedure. In combinatie met een Wob-verzoek leidde dat tot een grote hoeveelheidinformatie/stukken en een antwoord op de vele vraagtekens die bij de afvalstoffenheffing Rotterdam kunnen worden geplaatst. Uiteindelijk bleek in deze kwestie dat toch echt de gemeenteraad Rotterdam de daad bij het woord moet voegen. Het hier juridisch doorheen breken is in dit dossier helaas nog niet gelukt

Bezoek ons

Princenhagelaan 1 - b3
4813 DA Breda
(Park Princeville Kantoren)

Bel of mail

Telefoon + 076 - 531 41 41
Fax + 076 - 531 41 40
Email + Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advocaten

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Route

Auto + Klik hier
Openbaar vervoer + Klik hier
Google Maps + Klik hier

Crowd Advocaten is een beschermd merk. Crowd Advocaten is een initiatief van www.horchneradvocaten.nl
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau