Verontreinigde grond in de Perkpolder?

[Update 4 februari 2019:] Ach, een bloemetje van de Gemeente Hulst zou misschien wat veel van het goede geweest zijn. Maar dit is natuurlijk het andere uiterste.

Gemeente Hulst verwerpt alle bezwaren die zijn opgekomen in de Legal Opinion van Hörchnervan februari 2018. Of onwaar of 'niet-meer-relevant-door-nieuwe-ontwikkelingen'.

Ondertussen is het geheimzinnigheid troef: de gemeente stelt Hulst aan Zee B.V. (HAZ) wel degelijk op integriteit te hebben onderzocht; de gemeente stelt nu opeens dat exploitatie zonder het vuile-grond-cadeau van € 11 mln wél mogelijk is.

En het bezwaar dat Grootschalige Bodemtoepassing wettelijk niet is toegestaan? "Dat is pas gebleken na uitvoerig en zorgvuldig onderzoek".

Aantoonbaar niet kloppende taxaties worden afgedaan met "het is een beëdigd taxateur van een gecertificeerd bureau; geen reden om te twijfelen". Enz. enz.

Kortom, advocaat van omwonenden het bos in gestuurd. Nu snel weer verder met het volgende fantastische plan.

Lees hier de brief van de Gemeente Hulst, gedateerd 15 januari, verzonden 1 februari 2019.

 

[Update 10 januari 2019:] De Gemeente Hulst wil de brieven van Hörchner Advocaten geheim houden. Dat is gek. Wij hebben nooit gevraagd om geheimhouding. En openbaarheid in een milieuzaak als deze is juist dringend nodig.

Maar goed, wij kijken in dit dossier nergens meer van op.

U vindt de recentste brief van 20 december 2018 aan Raad en College hier.

 

[Update 6 februari 2018:] Hörchner Advocaten stuurt zijn ernstige conclusies aan B&W en Gemeenteraad.

Het is wettelijk niet toegestaan om een golfbaan aan te leggen met verontreinigde grond, via het systeem van Grootschalige Bodemtoepassing. Bovendien zijn de financiële risico's enorm.

Hier vindt u de volledige versie. Dit is de bijbehorende samenvatting.

[Update 1 februari 2018: Stichting schrijft ijzersterke brandbrief aan Commissaris van de Koningin. Laat de Provincie Zeeland de Perkpolder in de steek? Dit terwijl het project op nr. 2 staat van grootste risico's binnen de Provincie?]

Risicos provincie

Waar gaat deze zaak over?

In de Gebiedsontwikkeling Perkpolder (Zeeuws-Vlaanderen) dreigt een grote bodemverontreiniging.

Partijen zijn van plan om een laaggelegen gebied van zo'n 100 hectare tot maar liefst 18 meter +NAP (!) op te hogen. Die inhoud van de stortingen komt overeen met 400.000 vrachtwagens. Het gaat om verontreinigde grond, waarvan de partijen menen dat daarmee wel een golfterrein kan worden aangelegd, een helikopter-platform, clubhuis en 200 luxe woningen.

Nadat een eerder plan werd getrokken door de Provincie Zeeland, AM Wonen, Bouwfonds en de Gemeente Hulst, hebben de eerstgenoemde drie partijen zich teruggetrokken. Zij zouden 'inmiddels andere prioriteiten hebben'. 

Nu zit de (qua inwonertal) kleine Gemeente Hulst (27.395 inwoners) opgescheept met een project dat € 25,6 mln waard zou moeten zijn. Voor de wethouder en sommige ambtenaren lijkt er geen weg meer terug.

De werkmaatschappij aan wie de percelen verkocht zouden moeten worden, is een lege BV, met zelfs een negatief eigen vermogen, die geleid wordt door een persoon die in België veroordeeld is wegens aanbestedingsfraude (betreffende ....... een golfterrein).

Daar waar je gewoonlijk moet betalen voor het storten van grond, krijgt deze BV tot maar liefst € 11 mln cadeau van een Belgische firma, om de grond toe te laten. Sterker nog, de Gemeente Hulst geeft aan dat dit voor de BV hét verdienmodel is.

En om het gekke plaatje helemaal compleet te maken: de lege BV ontvangt het geld, terwijl de dubieuze grond op terrein van de gemeente-BV wordt gestort. Pas na 7-8 jaar hoeft de lege BV de eigendom van de grond af te nemen. De grote vraag is of dat dan ooit nog gaat gebeuren: ja, als men voor weinig geld en zonder veel risico een mooie golfbaan eraan over blijkt te hebben gehouden; nee, als de milieuschade onbetaalbaar blijkt.

In februari 2018 ging de Gemeenteraad wederom vergaderen over de kwestie. Gelukkig staakten de stemmen en is het project daarop on-hold gezet.

Opmerkelijk: de enorme hoeveelheid geld die de Gemeente Hulst al heeft uitgegeven aan Perkpolder Beheer B.V. (de directeur verdient € 193.700,00 voor een driedaagse werkweek). Maar ook de juridische kosten (veelal advocatenkantoor AKD) kunnen gerust gigantisch genoemd worden. In 2015 en 2016 is er voor een bedrag van € 568.000,00 aan juridische kosten in rekening gebracht).

Zo lagen er begin 2018 mooie rapporten van advocatenkantoor AKD, accountantsbureau BDO en ingenieursbureau Witteveen + Bos. Maar bij een eerste analyse leken deze vooral geschreven te zijn om de opdrachtgever te plezieren. Of zij bevatten uitgangspunten en voorwaarden die er in de praktijk heel anders uit kunnen zien.

Zo werd het risico op een faillissement van de lege BV als verwaarloosbaar ingeschat. Zo geeft men aan te verwachten dat alle partijen zich aan de wet zullen houden, "want anders is dat een economisch delict". Zo wordt er geredeneerd met een zeer omvangrijk drainagesysteem, om verzilting, kwel en stijging van het grondwater bij omwonenden tegen te gaan. De bestaande rapporten over het benodigde drainagesysteem zijn echter geschreven naar maximale resultaten met een een minimale investering. Iets wat technisch niet klopt.

Tegelijkertijd wringt men zich in allerlei bochten om de constructie maar geen staatssteun te hoeven noemen en wordt het aanbestedingsrecht ontweken met een handig 'opstalrecht'. Ondertussen heeft de gemeente geen idee waar de grond vandaan zou moeten komen. Aanvankelijk zou het gaan om schone grond uit Terneuzen. Maar inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gaat om industriegrond die uit alle windstreken zal komen: België, Engeland, Nederland.

Recent is gebleken dat vergelijkbare grond is toegepast in de dijk rondom het nieuw aangelegde natuurgebied binnen Gebiedsontwikkeling Perkpolder. Ondanks mooie certificaten lijkt er hier al sprake te zijn van een eerste milieuschandaal en rijzen vraagtekens bij de veiligheid van een zeewerende dijk. Ook bij Bunschoten Spakenburg is er al sprake van een fors milieuschandaal met vergelijkbare grond; In Raamsdonk/Geertruidenberg is de gemeenteraad verontrust over het gebruik van dergelijke grond.

De Stichting Schone Polder wil voorkomen dat dit ook gaat gebeuren in het mooie Zeeland. Zij is niet per se tegen 'leven in de brouwerij'. Een golfterrein of nieuw dorpje plus hotel zou het gebied een interessante impuls kunnen geven. Maar het moet wel 100% zeker zijn dat dit gebeurt met respect voor omwonenden, natuur, milieu, agrariërsbelangen en zonder schade aan eigendommen en het landschap. Nu lijkt er echter sprake te zijn van een zeer dubieus project, waarbij met verontreinigde grond een soort mini-Alpenlandschap wordt gecreëerd en waarbij de gemeente én de bewoners uiteindelijk met de 'gebakken peren' achterblijven. (Kijk voor nog meer informatie op: www.facebook.com/schonepolder).

De Stichting Schone Polder heeft mr. Hörchner bereid gevonden om begin 2018 een Legal Opinion uit te brengen: een zo onafhankelijk mogelijke toets van de plannen die nu voorliggen. Geldt een golfterrein wel als Grootschalige Bodemtoepassing? Heeft de gemeente de financiële risico's wel voldoende onderkend en afgedicht? Wat gebeurt er als de grond (te) vervuild blijkt te zijn? Wie is aansprakelijk en wie gaat er werkelijk voor opdraaien?

Bij een eerste beoordeling heeft mr. Hörchner, specialist op het gebied van milieuzaken en afvalkwesties, al tal van bedenkingen geuit. Hij wees daarbij op aspecten van aanbestedingsrecht, staatssteun, dubbele agenda's, gebrekkige zekerheden. Ook wees hij op 'wederzijdse' contractuele bepalingen waardoor de lege BV en de Belgische grondleverancier tal van werkzaamheden met elkaar kunnen verrekenen. Daardoor zou de gemeente-BV mogelijk de eerste zeven (!) jaar van het project Westelijke Perkpolder niet de inkomsten zien, waarmee zij zich al wel rijk leek te rekenen.

Talrijke bewoners uit Zeeuws-Vlaanderen, maar ook daarbuiten hebben bijgedragen aan de crowdfunding die nodig was.

Mocht u zich willen aansluiten: stuurt u dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als er méér wordt ingelegd dan dit streefbedrag, dan wordt dit surplus in samenspraak met de Stichting aangewend. Het is nl. goed denkbaar dat op enig moment een kort geding of bestuursrechtelijke procedure moet worden begonnen. Daarvoor gelden deurwaarderskosten en griffierechten. Ook kan er sprake zijn van een proceskostenveroordeling of zal op enig moment een specifieke deskundige moeten worden ingehuurd.

Bezoek ons

Princenhagelaan 1 - b3
4813 DA Breda
(Park Princeville Kantoren)

Bel of mail

Telefoon + 076 - 531 41 41
Fax + 076 - 531 41 40
Email + Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advocaten

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Route

Auto + Klik hier
Openbaar vervoer + Klik hier
Google Maps + Klik hier

Crowd Advocaten is een beschermd merk. Crowd Advocaten is een initiatief van www.horchneradvocaten.nl
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau