Vrouwen in de Binnenvaart in Actie

Dossier succesvol gerealiseerd door 110 binnenvaartschippers

De Vrouwen in de Binnenvaart in Actie (Vibia) hebben er genoeg van. Al heel lang wordt er gepraat over het feit dat het Scheepsafvalstoffenbesluit in strijd is met het CDNI-verdrag, maar niemand krijgt er echt de vinger achter.

afval003Het gevolg: binnenschippers moeten afvalstoffenheffing betalen in de gemeente van hun waladres én tegelijkertijd met het SAB-abonnement betalen voor de afgifte van huishoudelijke afvalstoffen die zij aan boord produceren. En dat terwijl er toch echt in het CDNI-verdrag staat dat geen heffingen mogen worden gerekend voor huishoudelijke afvalstoffen. Om dan nog maar te zwijgen van het feit dat er vele afvalbakken minder zijn, dan toen dit systeem nog niet bestond.

De oplossing van de Minister: "Het zijn bedrijfsafvalstoffen; geen huishoudelijke afvalstoffen". De oplossing van de Belastingdienst staat hier echter haaks op:"U mag de kosten niet aftrekken; het zijn immers geen bedrijfsafvalstoffen".

De schippers hebben gesproken met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), maar ook daar leek al snel sprake te zijn van een spraakverwarring: "Gemeenten kunnen dit bedrijfsafval waarschijnlijk niet goedkoper afnemen". En omdat het CDNI-verdrag misschien dan wel helder is, maar tegelijkertijd geen direct werkende bepalingen kent, bleek het lastig om een procedure te beginnen.

Hoe dan wel?

Vibia heeft 'afvaladvocaat' mr. R. (Rogier) Hörchner bereid gevonden om in 2015 tegen een afgebakend budget een Legal Opinion uit te brengen. Dat is vervolgens ook gebeurd.

Daarna heeft bij in 2016 binnen het resterende budget een doorwrocht wetsvoorstel opgesteld om de Nederlandse wet eindelijk in overeenstemming met het verdrag te brengen. Hiermee is Vibia zelf verder mee aan de slag gegaan.

Bezoek ons

Princenhagelaan 1 - b3
4813 DA Breda
(Park Princeville Kantoren)

Bel of mail

Telefoon + 076 - 531 41 41
Fax + 076 - 531 41 40
Email + Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advocaten

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Route

Auto + Klik hier
Openbaar vervoer + Klik hier
Google Maps + Klik hier

Crowd Advocaten is een beschermd merk. Crowd Advocaten is een initiatief van www.horchneradvocaten.nl
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau